RATEL: Tržište telekomunikacija vredi 1,5 milijardi evra

Bez autora
Sep 14 2011

Vrednost tržišta telekomunikacija u Srbiji je 1,5 milijardi evra, što je pet odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Na Odboru za saobraćaj i veze Skupštine Srbije, koji je usvojio godišnji izveštaj o radu RATEL-a za 2010. godinu, direktor te agencije Milan Janković je istakao da je izvršena liberalizacija svih devet segmenata tržišta telekomunikacija. Prošle godine registrovan je 191 internet provajder i na osnovu analize tržišta biće određen dominantan operater. Najveća investicija prošle godine je bio Telenor koji je dobio drugu licencu za fiksnu telefoniju. Izvršen je rebalans tarifa u fiksnoj telefoniji i uvedena prenosivost broja u mobilnim mrežama, a od jula ove godine kada je uvedena prenosivost, preneto je 11.224 broja. Dodeljene su i dve CDMA licence za bežičnu fiksnu telefoniju.

RATEL: Tržište telekomunikacija vredi 1,5 milijardi evraVrednost tržišta telekomunikacija u Srbiji je 1,5 milijardi evra, što je pet odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavila je danas Republička agencija za telekomunikacije (RATEL).

Na Odboru za saobraćaj i veze Skupštine Srbije, koji je usvojio godišnji izveštaj o radu RATEL-a za 2010. godinu, direktor te agencije Milan Janković je istakao da je izvršena liberalizacija svih devet segmenata tržišta telekomunikacija.

On je rekao da je "prošle godine registrovan 191 internet provajder i da će na osnovu analize tržišta biti određen dominantan operater".

Janković je naveo i da je najveća investicija prošle godine bio Telenor koji je dobio drugu licencu za fiksnu telefoniju.

"Izvršen je rebalans tarifa u fiksnoj telefoniji i uvedena prenosivost broja u mobilnim mrežama", kazao je direktor RATEL-a, dodajući da su od jula ove godine kada je uvedena prenosivost, preneta 11.224 broja.

On je kazao da su dodeljene i dve CDMA licence za bežičnu fiksnu telefoniju.

"Sarađujemo sa Republičko radijodifuznom agencijom (RRA) i prema njihovim podacima, prošle godine je registrovano 154 televizijskih i 349 radio stanica", kazao je Janković i dodao da je predviđena digitalizacija televizije.

Izveštaj o radu RATEL-a će biti prosleđen Skupštini Srbije na razmatranje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik